Vässa kunskapen och slipa argumenten!

När jag arbetade som underhållschef för rätt många år sedan så hände det jag eller någon i min organisation kom med uppslag och förslag till förändring och utveckling av teknik och verksamhet. Ofta var idéerna bra och skulle ge ökad driftsäkerhet eller ökad effektivitet i underhållet vilket var lönsamt för företaget. Om åtgärderna var av lite mer omfattande dignitet så måste det äskas pengar hos företagsledning eller styrelse.

Ofta, inte alltid, avvisades de idéer som vi på underhåll tyckte var bra och självklara att genomföra med argument som: det är för dyrt, det är för lång återbetalningstid, jättebra – men vi måste prioriterat annat etc. Min reaktion var emellanåt att argumenten var idiotiska, det omdömet omfattade även de som levererade argumenten. Som konsult har jag har upplevt samma mekanismer hos mina kunder där duktiga, motiverade underhållschefer blir avspisade på olika sätt. Jag har många gånger tänkt i samma banor som jag gjorde som underhållschef, de som skall värdera uppslagen saknar kompetens och insikt.

Med stigande ålder och erfarenhet så breddas perspektivet, visst kan det saknas kompetens och insikt hos exempelvis ekonomer och anläggnings- och produktionsansvariga. Men vem skall finnas där och tillföra kompetens och insikt? Jo vi som driver underhållet och underhållsfrågorna. Problemet är att vi inte tillräckligt drivna och skolade att ta fram de vassast slipade ekonomiska argumenten och på ett övertygande sätt argumentera för dem.

Med detta perspektiv har vi tagit fram kursen för dig som känner att du emellanåt inte når fram: ”Ekonomi och retorik för strategisk underhållsutveckling”.

Ta dig en funderare – du är välkommen på ny resa!

Per Möller 2021-08-24

Per Möller

Per Möller

Verksamhetsutveckling Seniorkonsult

Per Möller är en av föreläsarna på Idhammars nya utbildning “Ekonomi och retorik för strategisk underhållsutveckling”.

Kursstarter 2022: 25 april | 3 oktober