Vem är konsulten - Annie Björk

Det är svårt att hitta tid att svara på frågorna om sig själv, men ett – i god tid – kalenderinbokat telefonmöte gör att vi till slut får veta vem hon är. Hon som helst vill säga att hon förespråkar spontanitet men i eftertanke inser att hon personifierar planerande och kanske rent av är lite av ett kontrollfreak. Men det kanske behövs en stor portion struktur för att som ensam 25-åring tjej, bland 60 medelåldersmän, få en chefsposition på ett av Sveriges största energibolag. Möt Annie Björk – i den snabba bilen mellan konsultuppdrag, utbildningar, stallet och livet.

Om du är på uppdrag – vart är du just nu och vad är din roll:
Jag är just nu på ett interimuppdrag på ett infrastrukturbolag inom energisektorn. De har kommit en bra bit på väg med att implementera ISO 55000 och jag stöttar dem i arbetet kring förändringsledning och Asset Management – det handlar mycket om att sätta tillgångarna i fokus och se utifrån tillgångarnas perspektiv. Samtidigt stöttar jag implementering av Asset Management hos ett energibolag samt hos Trafikverket.
 
Hur länge har du varit på Idhammar?
Jag firar 4 år i dagarna.
 
Vad är det bästa med staden du bor i?
Stad? – Jag bor på en ö som heter Instön, i närheten av Marstrand. Det bästa är att komma hem och känna doften av havet. Och stillheten. Det är en bra kontrast till mitt lite hektiska och kringresande arbetsliv.
 
Ponera att du är nyanställd på Den Stora Industrin och får välja fritt ur Idhammars utbildningskatalog – vilken utbildning går du och varför?
Jag väljer två. Är min tjänst något inom underhåll, som till exempel Underhållsingenjör eller Underhållschef, skulle jag inte tveka på att gå “Att leda och utveckla underhållet”. Jag gick den när jag hade börjat på Vattenfall och fick – och har fortfarande – väldigt stor behållning av den. Är mina arbetsuppgifter mer strategiska och verksamhetsutvecklande skulle jag gå Asset Management.
 
Om du var en bil – vilken skulle det vara?
En liten snabb sportbil. Jag gillar när det händer saker!
 
Vilken är det mest kostsamma faktorn vid ett produktionsstopp – eller är det samma fråga som hur långt är ett snöre?
Det är jätteintressant… en sak som blir väldigt kostsam är om du har missat i din planering.
 
Om du fick vara en annan för en dag, vem skulle det vara?
Jag vill vara en väletablerad dressyrryttare. Hästar är ett stort intresse för mig, så jag hade velat prova på att göra det för en dag. Som en kontrast till det jag vanligen gör. Eller – det kanske är lite samma? Styrande och ledande…
 
Om du inte fick bo i Sverige, vilket land skulle du flytta till?
Italien – det finns så mycket bra där. Ducati motorcyklar, bra klimat och maten…pizza, pasta… – jag är en kolhydratsjunkie!

Vad skulle du ta med dig till en öde ö?
Sällskap!

Vad gör du på fritiden?
Jag hyr en häst och har spridit intresset till mina döttrar, så det blir mycket tid i stallet. Jag har även ett stort intresse för MC och bilar och har en motorcykel i garaget som väntar på att få komma ut.

Om du var ett varumärke – vilket skulle det vara?
En korsning mellan Mustang och BMW

Om du inte hade blivit Idhammarkonsult – vad hade du jobbat med då?
Jag jobbade i 12 år som chef i olika service och underhållsorganisationer, så förmodligen hade jag varit där. Som konsult får jag pocka russinet ur kakan. Jag får möjlighet att fokusera på det strategiska – något jag verkligen brinner för. 

Pest eller kolera. Aldrig mer få vistas inomhus eller aldrig mer få vistas utomhus?
Aldrig mer få vistas inomhus.

Siffror eller bokstäver?
Bokstäver!

Abstrakt eller konkret?
Konkret! Kanske lite yrkesskadad. Jobbar man med att engagera människor så vinner man mycket på att vara konkret.

Rund eller fyrkantig?
Rund! Jag gillar att måla och då blir det runda former.

Skidsemester eller solsemester?
Solsemester.

Havet eller sjö?
Havet – uppväxt intill sjöar men har bosatt mig vid havet. Jag älskar vatten.

Vem är kungen – Peter Forsberg, Carl XVI Gustav, Zlatan?
En stark framstående kvinna!

Bästa med ditt jobb?
Dels att få jobba verksamhetsövergripande och strategiskt, men också att det är flexibelt. Ingen dag är den andra lik. Mötet! Jag får träffa mycket folk och lära mig många nya verksamheter vilket är oerhört lärorikt.

Berätta om din roll på Idhammar?
Jag jobbar både som konsult och med utbildningar. Mitt främsta fokus är Asset Management, men även saker som ligger inom det, som verksamhetsutveckling och förändringsledning. Våra uppdragsgivare vill åt arbetssätten och strukturen. Jag hjälper dem att hitta vägarna framåt, att paketera det på rätt sätt för ledningen och att skapa engagemang och driv inom organisationen.

 

Annie Björk

Annie Björk

Asset Management Civilingenjör Seniorkonsult

Annie rekommenderar utbildningarna Att leda och utveckla underhållet och Asset Management Certificate. Den senare är Annie en stor del av i sin roll som utbildare.