Vem är konsulten - Per Möller

Han har gjort fler än 150 genomgångar av hur företag arbetar med underhåll och driftsäkerhet, sporras och utmanas av alla möjligheter till förändring, förbättring och utveckling och försöker få ihop unionen mellan Norge och Sverige genom ingifte. Vi presenterar ingenjören, utbildningsföreläsaren, verksamhetsanalytikern och den kloka gubben Per Möller:

Om du är på uppdrag – vart är du just nu och vad är din roll:
Just nu gör jag underhållsanalyser på LKAB och VIVAB (Vatten & Miljö i Väst AB). LKAB uppdraget har hållit på i ett år och omfattar 5 enheter samt kvalitetsservice. Jag var på LKAB första gången på uppdrag 1999 och många gånger därefter.  Det är intressant att följa en organisation under så lång tid.  VIVAB är en lite mindre organisation men nog så spännande, man är inne i ett intressant utvecklingsskede.  
 

Hur länge har du varit på Idhammar?
Började 1995 i ett Idhammar som bestod av tre personer inklusive mig. Blev VD 1997 och drev upp företaget till marknadsledande kunskapsföretag inom vår nisch. En av framgångsfaktorerna var att lansera kursen “Att leda och utveckla underhållet”, kring år 2000. En annan framgångsfaktor är att vi har lyckats med rekrytering av fantastiskt duktiga medarbetare.

 
Vad är det bästa med staden du bor i?
Jag har mitt huvudsakliga viste i Sundbyberg. ”Sumpan” är en riktig förstad, ingen förort, kompakt och har allt. Men jag är inte alltigenom stadsmänniska. Ofta hänger jag på mitt torp som ligger mellan Vingåker och Katrineholm. Här finns den tystnad och frid som staden inte kan erbjuda. Här står kampen mellan odlande människa och vildsvin, hjort och bäver.
 
Ponera att du är nyanställd på Den Stora Industrin och får välja fritt ur Idhammars utbildningskatalog – vilken utbildning går du och varför?
Beror lite på roll men i ledande ställning skulle jag välja ”Att leda och utveckla underhållet”. Dels för innehållet och dels för det nätverk kursen ger, de är en oslagbar kurs… (sa han som hittade på den).
 
Om du var en bil – vilken skulle det vara?
Det blir ett MÖP-svar:  En 9031 PV-Jeep. Öppen, snabb och med eldkraft. Ni som är lite yngre får googla.
 

Om du inte fick bo i Sverige, vilket land skulle du flytta till?
Norge – Jag har min dotter och barnbarn där. Vi försöker få ihop unionen igen genom att gifta in oss. Norge har kvar mycket av det vi tappat i Sverige, vi kan ju göra oss lustiga över det vi ser som nationalism men stolthet över det man har uppnått är inte fel.

Havet eller sjö?
Fel ställd fråga, borde vara hav eller skog. Gärna sjö eller hav – har seglat i många år. Gillar öppna landskap, har dock slutat att bränna brännvin. Lundell sjöng att han kryddade sitt brännvin men tror nog att det var hela värdekedjan han pysslade med.

Siffror eller bokstäver?
Hellre ADHD än 55:a.

Berätta om din roll på Idhammar?
Just detta att gå in och göra nulägesanalyser och utvärdera verksamheter har blivit lite av mitt specialområde. Jag har gjort mer än 150 genomgångar av hur företag arbetar med underhåll och driftsäkerhet. Vi har utvecklat en mycket bra metod för verksamhetsanalyser som är porterbar till olika typer av verksamheter.

På vägen har jag även analyserat servicefunktioner till exempel laboratorieverksamhet och serviceverksamheter.  Jag är ofta mer i det arbete som följer efter att nuläge och önskat läge är fastslaget – nämligen att hjälpa till med ”lyftet” till det eftersträvade läget. Där kommer min utbildning och erfarenhet som coach till nytta. Som konsult har jag aldrig varit bättre än nu. Hoppas att jag kan vara ”klok gubbe” och kunna stötta såväl ledning som nya konsulter.

Sedan föreläser jag på våra utbildningar något som alltid är lika kul och givande.

Vad skulle du ta med dig till en öde ö?
Ett komplett folkbibliotek inklusive bibliotekarien och ett komplett kök med vedspis.

Vad gör du på fritiden?
Fixar och donar på torpet. Läser mycket litteratur. Gillar att laga mat och att dricka gott vin därtill (… låter som en kontaktannons).

Om du var ett varumärke – vilket skulle det vara?
Scania! Tung, Långsiktig, Hi-Tech, stabil och pålitlig.

Om du inte hade blivit Idhammarkonsult – vad hade du jobbat med då?
Riskkapitalist eller Start-up entreprenör

Pest eller kolera. Aldrig mer få vistas inomhus eller aldrig mer få vistas utomhus?
Innekatt.

Abstrakt eller konkret?
Ingenjör inte filosof, alltså konkret men har upptäckt den att den ”andra sidan” finns.

Rund eller fyrkantig?
Kroppen är (för-) rund sinnet fyrkantigt (- se föregående fråga)

Skidsemester eller solsemester
Solsemester

 

Vem är kungen – Peter Forsberg, Carl XVI Gustav eller Zlatan?
Nu blir det majestätsbrott – sportfånar såväl som andra fånar går bort.
Gustav Vasa var en riktig kung, behövde aldrig vända blad.  Per Albin och Tage Erlander var riktiga statsministrar med fokus på landet och medborgarna. Winston Churchill var en otroligt framstående statsman och retoriker. Paradoxalt nog är det psykopatiska despoter som kanske mest har format vår samtid som Stalin, Hitler och Mao. Återväxten av nya stollar avtar inte menligt med åren.

 

_DCS0759Hemsida

Per Möller

Verksamhetsutveckling Seniorkonsult

Per rekommenderar utbildningen “Att leda och utveckla underhållet”, en utbildning han själv varit med och tagit fram. Per är även en frekvent artikelskrivare på vår hemsida, där han bland annat presenterar Underhållspyramiden.