Strategisk underhållsutveckling på Island
Förra veckan genomförde Islands motsvarighet till Svenskt Underhåll – Eigna-og viðhaldsstjórnunarfélag Íslands (EVS) – en internationell tvådagarskonferens på temat Asset Management och underhållsstyrning. Vi blev inbjudna till Reykjavik för att föreläsa om ”Strategisk underhållsutveckling” och hur vi tillsammans med Svenskt Underhåll utbildat och certifierat underhållsledare för att på så sätt stärka kompetens, kunskap och effektivitet i svensk industri och infrastruktur.
”Vi har utbildat över 1500 Underhållsledare i Sverige sedan 2004. Att få presentera utbildningen på en internationell konferens verifierar att vår utbildning svarar upp till nuvarande och framtida behov inom underhållsledning – och att underhåll och tillgångsförvaltning inom svensk industri och infrastruktur ses som förebilder globalt.”
-Jonas Åkerlund, kursledare
”Vi är stolta över att få internationella förfrågningar om att hålla föredrag utanför Sveriges gränser och på så sätt vara en del av en europeisk gemenskap när det kommer till underhållsutveckling”
– Axel Åkerman, kundansvarig
ATT LEDA OCH UTVECKLA UNDERHÅLLET
Block 1
Utbildningens första block handlar om underhållsverksamheten i stort och de byggstenar underhållet vilar på. Vidare handlar blocket om de grundläggande begreppen kring produktion, underhåll och driftsäkerhet samt ansvarsfördelning mellan produktion och underhåll. Vi går även igenom betydelsen av beredning och planering samt informationssystem för underhåll.
Block 2
Utbildningens andra block fokuserar på tillförlitlighet och driftsäkerhet. Här får du plocka fram dina matematikkunskaper och bland annat göra olika tillgänglighetsberäkningar. Vidare handlar blocket om TPM och Smart Maintenance. Under detta block fördjupar vi oss också inom riskanalyser, felsökningsmetoder och RCM. Vi går till sist igenom vad Asset Management är, samt standarden ISO 55000.
Block 3
Tredje blocket av utbildningen handlar om underhållets påverkan på ekonomin samt olika organisationsformer för underhållsverksamheten. Vi pratar vidare om nyckeltal och hur man kan jobba för att göra underhållet mätbart och styrbart. I det här blocket avhandlas även förrådshållning och reservdelsstrategi. Till sist går vi igenom underhåll genom livscykeln; LCC/LCP – Att göra rätt från början.
Block 4
I sista delen av utbildningen får du lära dig om strategiska val för underhållet och vi pratar om att gå från nuläge till önskat läge. Outsourcing och partnerskap är också en del av detta block, precis som arbetsmiljö och säkerhet. En stor del av det fjärde blocket handlar om teamutveckling, ledarskap och förändringsledning.
Utbildningen riktas till ledning och personal inom produktion och underhåll.
Deltagarna ska lära sig att leda, utvärdera, förändra och förbättra driftsäkerhets- och underhållsverksamheten på en modern anläggning. Efter genomgången kurs ska deltagarna ha erhållit den undervisning som erfordras för att genomföra tentamen för EFNMS certifiering ”European Expert in Maintenance Management”.
Utbildningen är utformad för att svara mot EFNMS krav på certifierad underhållsledare. Efter slutförd utbildning kan deltagaren, om så önskas, genomföra en tentamen som anordnas av Riksorganisationen Svenskt Underhåll. Vid godkänd tentamen blir deltagaren European Expert in Maintenance Management – en utmärkelse som garanterar mycket goda underhållskunskaper.
Vi erbjuder professionellt stöd genom hela utbildningen fram till dagen för tentamen.
Kursstarter
7 feb – 15 maj (12 dagar) Hackholmssund konferens, Upplands Bro
18 mars – 5 juni (12 dagar) Hackholmssund konferens, Upplands Bro
4 sept – 6 dec (12 dagar) Hackholmssund konferens, Upplands Bro