Från nuläge till önskat läge
Behovet av strategisk tillgångsförvaltning inom industri och infrastruktur har ökat markant de senaste åren. Vi genomför flera uppdrag hos både företag och offentliga verksamheter som syftar till att utveckla förmågan att maximera värdeskapandet och samhällsnyttan från anläggningstillgångarna.
Viljan att initiera en förändring – att utveckla och förbättra – kommer inte sällan ur ett upplevt problem. Det kan exempelvis handla om sjunkande driftsäkerhet, bristande kvalitet, hög personalomsättning eller undermålig anläggningsinformation. För att komma åt rotorsaken till problemen och driva ett framgångsrikt förbättringsarbete så är vi övertygade om vikten av att ta ett helhetsgrepp på verksamheten. Därför arbetar vi med Asset Management, där underhåll och driftsäkerhet är centralt. Vår metod för att utveckla verksamheter inom industri och infrastruktur består av följande steg:
- Mognadsbedömning inom Asset Management (ISO 55001, standard för ledningssystem inom tillgångsförvaltning) och/eller underhållsanalys*
- Framtagning av önskat läge utifrån nuläget och verksamhetens övergripande mål
- Framtagning av handlingsplan (road map) för att nå det önskade läget
- Exekvera handlingsplanen inklusive utveckling av och implementering av nya arbetssätt
- Uppföljning och återkoppling
- Nästa steg
*Underhållsanalysen kan genomföras självständigt eller i kombination med mognadsbedömningen inom Asset Management
Syftet med ett metodisk och systematiskt förbättringsarbete är att säkerställa att utvecklingen sker i enlighet med verksamhetens övergripande mål och eventuella andra utvecklingsprojekt.
UNDERHÅLLSANALYS
Vår underhållsanalys skapar ett samstämt synsätt och konkreta idéer om hur förbättringarna kan genomföras. För att på ett framgångsrikt sätt kunna utveckla underhållsverksamheten i en organisation krävs en samstämd nulägesbild som accepteras av organisationen. Idhammars anpassade SIQ-underhållsanalys resulterar i lättbegripliga förslag som bildar en konkret plattform för det gemensamma utvecklingsarbetet. Analysen har två syften: dels identifiera förändringsområden, dels peka på möjliga angreppssätt och åtgärder. Analysresultatet ger en rad insikter och fördelar:
- Ledningen får en helhetsbild av den egna verksamheten
- Medarbetarna engageras och stimuleras att diskutera sin verksamhet utifrån olika aspekter
- Ett gemensamt uttryckssätt och en tydlig bild av vad som är viktigt växer fram
- Ett underlag till åtgärder som leder till bättre produktivitet skapas
- Modellen kan användas för analys av måluppfyllelse genom att upprepas efter att utvecklingsåtgärderna genomförts
Erfarenheten från olika underhållsanalyserna ger möjlighet att jämföra resultaten mellan olika företag i liknande branscher. Analysen sammanfattas alltid i ett förbättringsförslag som är konkret och som kan användas som grunden i ett förändringsarbete. Väl genomförda analyser som följs upp av ett effektivt förändrings- och utvecklingsarbete är viktiga delar i ditt företags förmåga att öka sin konkurrenskraft.