Tribologi & smörjteknik, del 1
Kursbeskrivning
Utbildningen ger grundläggande kunskaper om slitagetyper och dess orsaker, samt hur man bestämmer smörjintervall och mängd.
Rätt smörjning innebär att alla som smörjer måste ha kunskap om:
- olika slitagetyper och smörjtillstånd.
- olika smörjmedelsegenskaper.
- hur man bestämmer smörjintervall och
- rätt smörjmedelsmängd.
Kursinnehåll
Smörjteknikerns roll i det förebyggande underhållet
- Problemområden och möjligheter till förbättringar
Vilka krav bör vi ställa på maskin- och oljeleverantörer?
Oljehistorik och smörjmedelsframställning
- Från råolja till färdigt smörjmedel
Tribologi
- Slitagetyper
- Friktion
- De grundläggande maskinelementen
- Smörjtillstånd
- Lambdavärde
Oljor
- Tillverkning av oljor
- Syntet- alternativt mineraloljor
- Additiv
- Viskositet
- ISO VG, SAE
- Vi väljer rätt viskositet till rullningslager
Fett
- Tillverkning av fett
- NLGI-tal
- Förtjockningsmedel
- Blandbarhet för olika fetter
- Rätt fettmängd
- Rätt intervall
Livsmedelsgodkända smörjmedel
- H-1, FDA, NSF, USDA, HACCP
- Bakterier och smörjmedel
Rejäla energivinster med rätt smörjmedelsval
Systematisering av ett pilotföretags smörjrutiner (grupparbete)
- Vi upprättar ett papperssmörjschema för en exempelanläggning
Föroreningar
- Hur uppstår föroreningar?
- Vilka typer av föroreningar finns det?
Rening av olja
- Genomgång av alla reningsmetoder
- För- och nackdel med olika metoder
- Absolut och nominell avskiljningsgrad
- ISO
- NAS
Oljeanalyser
- Varför bör man analysera oljan?
- Egna oljeanalyser på hemmaplan
- Oljeanalyser med enklare utrustning
- Labanalyser
-
Kursmål
Deltagarna skall efter kursen:
- förstå betydelsen av korrekt smörjning.
- känna till de skadetyper som uppstår vid bristande/felaktig smörjning.
- kunna lägga upp ett enkelt smörjsystem.
- kunna genomföra korrekt smörjning.
- känna till och kunna hantera hälsoriskerna.
-
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till mekaniker, operatörer, arbetsledare, underhålls- och produktionstekniker, underhållsingenjörer och smörjare.